اسکن هسته‌ای چیست؟

 دکتر آرش هاشمی
 
آنژیوپلاستی  آنژیوگرافی  اسکن هسته‌ای  

اسکن هسته‌ای یکی از روش‌های غربالگری برای بررسی بیمار‌ی‌های عروق کرونر است که در طی آن یک ماده رنگی آغشته به مواد رادیواکتیو و در اتصال به یک ماده قندی که مورد استفاده سلول‌های قلب است به بدن بیمار تزریق شده و سپس توسط دستگاه عکس برداری می‌شود که از نحوه پخش آن می‌توان در مورد تنگی عروق نتیجه گیری کرد.

همانطور که از نام آن پیداست این روش یک روش غربالگری است و دقت تشخیصی بالایی ندارد و موارد مثبت یا منفی کاذب در نتایج آن مشهود است. مثبت تلقی شدن نتیجه اسکن هسته‌ای قلب نشان دهنده وجود مشکل است که باید بیمار با روش‌های دقیق‌تری مثل آنژیوگرافی عروق کرونر بررسی شود.

اسکن هسته‌ای در افراد مبتلا به تنگی عروق کرونر، بررسی زنده بودن ماهیچه‌های قلب برای بیمارانی که تنگی عروق آنها مشهود است و بیماران مشکوک به آمبولی ریه که انجام سیتی‌آنژیوگرافی برای بررسی لخته در ریه آنها مقدور نیست، کاربرد دارد.

این تست به دلایلی ماهیت آن ممکن است مثبت یا منفی کاذب باشد. موارد منفی کاذب در بیمارانی که مشکل عروق کرونر دارند ولی تست آنها نرمال گزارش می‌شود، بیشتر در بیماران دیابتی پیشرفته یا بیماری عروق کرونر پیشرفته و یا تنگی در هر سه رگ مشاهده می‌شود که تفسیر این نتایج باید با شرایط بیمار انجام شود. موارد مثبت کاذب به شرایطی گفته می‌شود که نشان دهنده مثبت بودن تست است یعنی عروق کرونر مشکل دارند ولی در بررسی‌های بیشتر مشکلی در عروق کرونر مشاهده نمی‌شود، این موارد می‌تواند در آقایان به دلیل اثر دیافراگم در قسمت تحتانی قلب یا در خانم‌هایی که اضافه وزن یا سینه‌های بزرگی دارند در منطقه قدامی قلب مشاهده ‌شود. این‌ موارد تست را مثبت کاذب نشان می‌دهد که ولی بعد از آنژیوگرافی مشکلی مهمی در بیمار دیده نمی‌شود.

مثبت شدن این تست درجات مختلفی همچون خفیف، متوسط تا شدید را دارد که این میزان شدت مثبت شدن در تصمیم‌گیری پزشک تاثیر دارد.

در نهایت این موضوع که پس انجام اسکن هسته‌ای اقدامات بیشتری همچون آنژیوگرافی برای بیمار لازم است یا نه، بر اساس جواب تست، تطبیق دادن آن با شرایط جسمی بیمار و بررسی نتایج مثبت و منفی کاذب در بیمار انجام می‌پذیرد.

اسکن هسته‌ای تستی آسان است که ممکن است در یک یا دو مرحله از طریق ورزش یا با دارو دارو انجام شود که تصمیم‌گیری این موارد بر اساس شرایط بیمار به عهده پزشک معالج می‌باشد. همچنین پیش از این تست موارد حساسیت به ماده رادیواکتیو، مشکلات تیروئیدی و بانوانی که نوزادان شیرخوار دارند بررسی می‌شود. انجام این تست برای خانم‌های باردار ممنوع است. همچنین بهتر است فرد بیمار تا دو روز تماسی با کودکان خردسال در خانواده نداشته باشد.

، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ،

 مطالب دیگر